dingeman boot

In 1968 ben ik begonnen met het volgen van yogalessen. De tijd daarvoor ben ik – geboren in een Christelijk Gereformeerd gezin in Zeeland – nogal intensief met het Christendom bezig geweest. Het heeft er o.m. toe geleid dat ik nog in opleiding ben geweest tot predikant aan de Theologische School (nu Universiteit) te Apeldoorn.
Tijdens het volgen van de yogalessen raakte ik meer en meer geïnteresseerd in de filosofie van de yoga, m.n. de Advait Vedanta. Wolter Keers was daarbij mijn eerste leermeester. Via hem kwam ik bij de belangrijkste leraar die ik heb gehad: Shri Nisargadatta Maharaj in Bombay, die de jnana yoga (de yoga van de kennis) onderrichtte. Drie keer ben ik bij hem geweest; het contact met hem en zijn onderricht heeft veel voor mij betekend. Hij liet mij duidelijk zien wie ik wel en wie ik niet ben. Mede door de ontmoetingen met hem voelde ik de drang intensiever te gaan mediteren.


Dingeman Boot

Inmiddels had ik van 1975 tot 1978 de opleiding gevolgd tot yogaleraar bij de Stichting Yoga &Vedanta onder supervisie van Rama Polderman, toen nog gevestigd in Baarn. Bij de vorming tot yogaleraar is daarnaast Jean Klein een belangrijke leermeester voor mij geweest. Van 1978 tot 1982 heb ik yogalessen in Roosendaal gegeven. Omdat ik me meer wilde gaan toeleggen op de beoefening van meditatie ben ik met lesgeven gestopt.
 
Vanaf 1978 ben ik begonnen met de beoefening van Zen-meditatie door het volgen van Zen-sesshins in een klooster te Zundert. In 1983 kwam ik in aanraking met de Thaise monnik, Mettavihari. Onder zijn leiding kwam ik in aanraking met Vipassana meditatie. Omdat ik merkte dat de Vipassana meditatie me meer deed en kennelijk beter bij me paste, ben ik daarmee verder gegaan. Na bij Mettavihari gedurende enkele jaren de nodige retraites te hebben gevolgd, ben ik in Thailand, Maleisië en vooral in Birma gaan mediteren. Daarbij heb ik o.m. onder leiding van de volgende sayadaws (leraren) gemediteerd: U Jatila, U Janaka en U Pandita. Toen ik van eind 1989 tot begin 1991 gedurende 18 maanden in Birma en Thailand was ben ik gedurende meer dan 14 maanden monnik geweest, wat veel voor mij betekend heeft. Na deze periode ben ik gedurende een half jaar naar het centrum IMS in Barre (USA) gegaan om onder leiding van westerse leraren te kunnen mediteren.
Joseph Goldstein was daar mijn belangrijkste leermeester.

Terug uit de USA ben ik, in overleg met Joseph Goldstein, in 1992 begonnen met het yoga-meditatiecentrum “Pannananda” te Zwolle, waar ik gedurende 20 jaar lessen heb gegeven die als een eenheid een combinatie vormden van mindfulness yoga en Vipassana meditatie. In deze periode van 20 jaar ben ik regelmatig terug geweest zowel naar Birma, Thailand als de Verenigde Staten om onder leiding te mediteren. Als ik alles bij elkaar optel blijk ik meer dan 6 jaar in yoga- maar vooral in meditatiecentra en kloosters te hebben doorgebracht.

Van 1997 tot 2012 ben ik voorzitter geweest van de SIM (Stichting Inzichts Meditatie), een landelijke stichting die het organiseren van Vipassana meditatieretraites verzorgt en studie van de dhamma (www.simsara.nl).  Na mijn afscheid heb ik gedurende een jaar een sabbatical genomen. Voor deze sabbatical hebben we in Zwolle de stichting Vipassana Meditatie Zwolle opgericht, die mijn cursussen yoga-meditatie heeft overgenomen. Begeleiders, die in mijn centrum zijn opgeleid, begeleiden nu deze groepen.  Na mijn sabbatical begeleid ik iedere groep een avond om de 4 tot 5 weken. Behalve het geven van yoga-meditatielessen tijdens avondcursussen, begeleid ik thans meditatieretraites, begeleid ik regelmatig een meditatiedag en organiseer ik iedere maand een bijeenkomst op de zaterdagmorgen.

Van 1998 tot 2012 ben ik als docent (voor concentratie-meditatie) verbonden geweest aan de opleiding tot yogaleraar van de Stichting Yoga & Vedanta te Doorn.

 

betekenis pannananda

Pannananda is een samenvoeging van twee Pali woorden: panna (wijsheid) en ananda (gelukzaligheid). Pannananda is de naam die Dingeman Boot kreeg toen hij in Birma tot (Boeddhistisch) monnik werd gewijd en betekent eigenlijk: hij die zijn gelukzaligheid in de wijsheid vindt.

 

zie ook

www.vipassana-meditatie.nu
 

tv portret

Geluk Gezocht: zin in het leven (RTV OOST)

In ‘Geluk Gezocht’ gaat Ina Brouwer in gesprek met mensen voor wie geluk een bijzondere betekenis heeft.

Dingeman Boot had op jonge leeftijd een religieuze ervaring van liefde. Het bracht hem ertoe theologie te gaan studeren, maar daarin liep hij hopeloos vast. Dankzij therapie en yoga kwam hij weer in balans. Het hele genezingsproces nam maar liefst 18 jaar in beslag. Als je tot de grond toe wordt afgebroken, kan er ook iets nieuws voor in de plaats komen’, zegt hij over deze moeilijke periode in zijn leven. Hij verdiepte zich in de Vipassana meditatie, leefde 14 maanden als monnik in Birma en Thailand en leerde daar uiteindelijk ook zijn christelijke wortels begrijpen en waarderen.

In de Levenstuinen van het Groot Honschooten bij Teuge praat hij met Ina Brouwer over wat voor hem geluk is: loslaten en meegaan met de stroom van het leven.


interview met dingeman boot

Interview met Dingeman Boot in de SIMsara (Nieuwsbrief van de Stichting Inzichts Meditatie) van januari 2012 ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van deze stichting.

Klik hier om het interview te lezen